Thursday, October 11, 2012

Pelayaran Hidup..

Pujangga pernah berkata
Apabila fajar menyinsing
maka kehidupan baru pun bermula..

Semalam yang penuh dengan warna-warna
suka dan duka
lalu kita himpunkan bersama menjadi
satu pengalaman untuk mendewasakan kita

Umpama sebuah bahtera
yang membawa bekalan menuju ke pelabuhan
Bagaikan air pasang surut silih berganti
merupakan suatu pencarian
terasa puas apabila berjaya
namun mudah putus asa apabila gagal..

Matahari yang tadinya cerah pantas bertukar warna
macam buah pinang masak
kicauan burung-burung nan riang
melagukan irama merdu sudah tidak kedengaran lagi
sebaliknya pulang semula kesarang..

langit pun kelabu
senja pelahan lahan menampakkan diri
memberi laluan kepada malam yang bakal menjelma tak lama lagi..

tapi pernah kan kita bertanya pada diri
berapa banyakkah pahala dan dosa yang kita himpun sepanjang pelayaran ini??
sudah cukupkah bekalan untuk dibawa ke penghujung pelayaran nanti??

Kehidupan sudah menjadi ketetapan Tuhan..
bermula dengan kelahiran dan berakhir dengan kematian..



Friday, October 5, 2012

meMohon..





Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (HR Bukhari, Muslim)
27 September 2012 :-

Lepas abis keje aku excited nak pergi ke hospital.. akak ipar ku dh bersalin.. anak lelaki.. so skrg mak & ayah aku dh ade sepasang cucu.. boy & girl.. smpi Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) aku terus ke tingkat 1.. wahhh.. comelnye baby.. tergamam sekejap tgk anugerah Allah ni..
 
 
Badan baby lembut jew... kulit die halus jew.. aku cium baby.. wangi bau baby.. time ni memang aku rase nk kawin cepat2 n nak dpt anak.. (hahaha.. gedix x?) aku mengambil baby dari pangkuan mak.. aku dukung baby tu.. wahhh.. seronoknya rase.. tetibe baby tu terjaga.. dan tetibe die memuntahkan kahak berwarne putih.. aku tanya mak.. kenapa baby muntah.. mak cakap itu perkara biasa.. baby x dapat kua wad lagi coz die x kencing n berak ag (sory lau kasar sikit bunyiknye) huhuhu..
 
28 September 2012:
 
 
Abang.. anak ko cm ne? abang cakap baby dh kencing & berak.. tp die muntah2.. semalam muntah die warne coklat.. nurse terus pindahkan baby ke tingkat 6..
 
 
29 September 2012 - 1 October 2012:
 
 
Baby still muntah2.. hari ni nurse cakap baby kene demam kuning.. so baby di masukkan ke wad demam kuning.. haishh kesian baby...
 
 
2 October 2012 :
 
Aku menerima panggilan dari abah.. ma.. wan dh meninggal.. abh kt sg. isap nih.. baru je nk mandi jenazah.. datang la cepat.. Ya Allah.. terkejut aku.. aku call dik'e (abg 2nd).. nk tumpang pegi umah wan.. sempat aku mencium jenazah wan buat kali terakhir.. suasana sedih dan pilu mengisi ruang rumah tersebut.. aku tengok mak ngah aku menangis teresak2.. aku kuar sekejap membawa balqis (anak sedare aku yg 1st) ke luar.. sbb balqis takot tgk jenazah wan.. aku pergi kat abang.. tengok abg cm risau jerk.. belum sempat aku menanya.. abg dh bagi tau.. baby masuk NICU.. die tunjukkan msj dr kak izah (akak ipar)..
 
3 October 2012 :
 
Baby masih di wad NICU.. urmmm.. kami semua hanya mampu berdoa..
 
4 October 2012 :
 
Selepas solat maghrib.. abah panggil aku.. lalu di tunjukkan gamba baby kepada aku.. Ya Allah terkejut tgk.. asal lak kene tebuk kt kepala nih (secare kasarnye).. abang cakap dah x leh masukkan air kt tangan or kaki baby.. so kene masukkan melalui kepala lak.. adoi.. kesiannya..
 

 
aKu meMOhon kpd Allah yaNG maHA Agung, mudaH MUdaHAN DIA menyeMBuhkan mU.. AmIN..
 
 

Thursday, October 4, 2012

PELUANG MERASAI...



Surah Al-Baqarah ayat 150:

Maksudnya:
" Dan dari mana saja engkau keluar ( untuk mengerjakan solat ) maka hadapkanlah mukamu ke arah Masjidil Haram ( kaabah ) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah muka kamu ke arahnya, supaya tidak ada lagi sebarang alasan bagi orang yang menyalahi kamu, kecuali orang yang zalim diantara mereka ( ada saja yang mereka jadikan alasannya ). Maka janganlah kamu takut kepada cacat cela mereka dan takutlah kamu kepada-Ku semata-mata dan supaya Aku sempurnakan nikmat-Ku kepada kamu, dan juga supaya kamu beroleh petunjuk hidayah ( mengenai perkara yang benar ) ".

Baru je beberapa hari lepas aku menghantar gamba Ustad Don yang mengerjakan solat sunat bersama isterinya sebaik selesai nikah.. "awk.. nnti sy nk cm ni ea" hahahaha.. Sungguh aku begitu teruja melihat gamba tu.. alangkah seronoknya lau aku di beri peluang untuk mengerjakan solat bersama insan tersayang... huhuhu

Semalam dengan tak disangka-sangka dia dtg kuantan.. mau amik printer yang aku nk pinjamkan padanya.. dalam kul 7.20 pm dia sampai kuantan.. mase tu dh masuk waktu maghrib.. die meminta izin untuk menunaikan solat.. kebetulan mase tu aku pn mahu mengerjakan kewajipan ku.. berbentangkan sejadah yang ade di ruang tamu tetibe die menyuara " mahu solat?? jom la kite solat sekali" glurpp.. soalannya tetibe buat aku terkedu..x dpt memberi jawapan.. die tersenyum... cepat la.. tanpa berkata pe2 aku menyarungkan pakaian solat dan berdiri di sejadah.. rase mahu menitiskan air mate jew.. hahaha (terlebih emosi lak)..

Alhamdullilah aku diberi peluang merasai bagaimana rasenya solat seperti solat berjemaah suami isteri.. (gatal x bunyiknye) hehehe.. Harap2 hubungan ni akan selamat ke jinjang pelamin.. hahaha (gedixzzz)... :-)