Thursday, November 29, 2012

Aishhh.. macam2 hal...

Situasi 1 :- tengah lepak dpn umah aku dgn kakde (membe) sambil tgk pengantin bersading..

Aku : tangan org sakit la kakde.. tersusuk sembilu..
kakde : pe??? TERSUSUK SEMBILU?? wakakakaka..

* sakan die gelak sbb aku slh ckp.. hukhukhuk..

Situasi 2 :- Habis keje nk balik umah..

sambil melayan perasaan aku ni.. ak pn berjalan lenggang kangkung ke tempat parking motor.. dh smpi tmpt parking tu tetibe aku cuak coz aku langsung x nampak mane motor aku.. aku lintasi satu-satu motor kt situ.. smpi hujung.. memang x jumpe motor aku.. aku dh mule gelabah.. aduhh.. memang aku x kunci motor sbb kunci mangga tu dh rosak.. muke aku dh pucat dh.. cuak habis.. nak nanges.. tangan aku mengeletar sbb takot.. macam2 aku pk.. macam mane nk balik umah.. abis la motor aku kene curi.. aduhhhh.. aku cube tenangkan diri.. air mate dh mule bertakung.. aku amik hp.. niat nk tepon abah bg tau pe yg berlaku.. aku toleh ke belakang.. mengadap tempat parking kereta.. tetibe aku macam ternampak kete yang same cm kete aku.. no plat pn same.. hahahahaha.. aku tergelak sendiri.. sengal la.. aku x ingat yang hari ni aku dtg kerja nek kete coz pagi td hujan.. aduiii.. sampai ke kereta aku duk gelak soang2.. org sekeliling pandang aku pelik je.. hahahaha...

Situasi 3 :- dalam bilik duk layan balqis (anak sedare aku)

aku : kakak buat pe tu???
balqis : kakak tak buat pe2 pn..
aku : ye dop??
balqis : ye dop.. ye dop.. KAKAK CAKAP KAKAK X BUAT PE2.. X BUAT PE2 LA!!!!
aku : tersentap aku kene marah dgn balqis budak yg umo 4 tahun tu.. hahaha..

Thursday, November 1, 2012

ELeMents of GreaT coNverSatiOn...

In every relationship you need to communicate well to help you build the base of good relationship.. this is what happen to me for the last few month.. There is an inappropriate conversation between me and my BFF and we face with a serius argument.. urmm..

“Tidaklah sesat suatu kaum setelah mendapatkan hidayah untuk mereka, melainkan karena terlalu banyak berdebat.” (HR Ahmad dan Tirmidzi)

sabda Nabi Muhammad SAW: “Aku jamin rumah di dasar syurga bagi yang menghindari berdebat sekalipun ia benar, dan aku jamin rumah di tengah syurga bagi yang menghindari dusta walaupun dalam bercanda, dan aku jamin rumah di puncak syurga bagi yang baik akhlaqnya.” (HR Abu Daud)

I believe, if we want to improve our relationship we must speak from our heart, which means speaking what is really true for you.. no cheating keyhh.. if you improve your conversational approach, you would have better relationship.. trust me dear.. :-)

You have to start your conversation in the right direction.. there are some tips to follow :-

  • INTERESTING ..... The amount of mental preparation we put into a conversation is mostly inversely productive to the quality of the conversation..

  • FLUIDITY....... Great conversation should not be hard work to keep going! Natural conversationalists are not afraid of an awkward silence or pause. They take the ebb and flow in strides.

  • FUN....... When you are confident, you will not be thinking or worrying too much about it but start having fun and genuinely begin to enjoy interacting with others and get reciprocating feeling from everyone else.

  • MEANING........ Great conversations need to be meaningful. It simply means there must to be a sense of mutual sharing of oneself in conversation. It need not be a mind-blowing revelation or a deep dark secreat. Even humour is personal.

  • PURPOSE........ Without purpose there is no sense of direction. All great conversationalists have a purpose in their speech.
SO WHAT ARE YOU WAITING FOR?? LETS START OUR CONVERSATION IN THE BEST WAY...